Kouluverkkoselvitys

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Kouluverkkoselvitys

Re: Kouluverkkoselvitys

by Heli » Thu May 19, 2011 8:45 am

Minua askarruttaa se, onko todellista säästöä edes mahdollista saada lakkausten avulla.

Konsulttiselvityksen mukaan oppilaskohtaiset kulut eri kouluissa ovat seuraavat:
Kurjenkylä 5594 euroa
Kotala 5523
Liedenpohja 6691
Killinkoski 7059
Rantatie 5255
Vaskivesi 6940

Eli lakkailtaviksi kaavaillut Kotala ja Killinkoski ovat vain noin 300 euroa/ oppilas Rantatietä kalliimpia. Lisääntyvät kuljetuskustannukset nousevat todella helposti tämän summan yli.

Mielestäni säästötoimenpiteiden ei pitäisi myöskään kohdistua opetukseen ja koulutukseen. Muuten käy helposti niin, että mahdolliset säästötkin siirtyvät sosiaalipuolen lisääntyviin kuluihin.

Tärkeää ovat laadukas opetus ja hyvän oppimisen edellytykset. Pystytäänkö niitä tarjoamaan, jos luokan oppilasmäärät nousevat äärimmilleen ja pienten oppilaiden koulumatkoihin kuluu päivittäin useita tunteja? Samalla myös erityisopetuksen tarve (ja sen myötä jälleen kulut) lisääntyvät.

Näkisin mielelläni, että Virroilla haettaisiin aktiivisesti ylimääräisiä valtionosuuksia niin uusiin kehityskohteisiin kuin ryhmäkokojen pienentämiseenkin. Eläköityvässä muuttotappiokunnassa olisi mielestäni äärimmäisen tärkeää satsata lapsiin ja nuoriin.

Tietoa opetusryhmäkokoihin liittyen:
http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/201 ... akoko.html
http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulu ... minen.html

Re: Kouluverkkoselvitys

by Kysymys » Sun May 15, 2011 2:44 pm

Tietysti on aina ikävää kun jostain joudutaan luopumaan, mutta myös tosiasioita on pakko miettiä: jostain meidän on pakko joka tapauksessa karsia, sillä säästöjä pitää saada aikaan velkaantumisen jarruttamiseksi. Suomalaisten nykyinen elintaso tulee väkisinkin putoamaan, sillä se ei ole nykyisellään kestävällä pohjalla. Tämä tarkoittaa monenlaisia inhottavia leikkauksia ja omasta mielestäni kyläkoulujen leikkauksen ovat listan harmittomimmasta päästä. Pahempaakin tullaan varmasti vielä näkemään, kunhan suuret ikäluokat siirtyvät lopullisesti eläkkeelle samalla kun työt menevät kiinaan.

Re: Kouluverkkoselvitys

by Heli » Fri May 13, 2011 6:14 am

Kunta tekee hyvää taloudellista tulosta ja oppilaskohtaiset kulutkin ovat Virroilla halvemmat kuin valtakunnassa keskimäärin. Opetuksen laatukin on käsittääkseni ollut kohdallaan -ainakin ennen säästövaatimuksia.

Adressi kyläkoulujen puolesta löytyy täältä:
http://www.adressit.com/virtainkoulut

Re: Kouluverkkoselvitys

by Harri » Wed May 11, 2011 9:09 am

En ole kyseistä selvitystä ehtinyt vielä nähdä, mutta kyläkoulujen suhteen oma kantani on ehdottoman myönteinen.

Pienet koulut ovat isoja kouluja turvallisempia alustoja lasten kehittymiselle. Olen itse aikanaan ollut sekä pienessä että myöhemmin isossa koulussa ja pieni koulu oli ilmapiiriltään paljon turvallisempi, kun kaikki tunsivat toisensa henkilökohtaisesti. Suuressa koulussa oli paljon enemmän levottomomuuksia ja koulukiusaamista.

Kyläkouluja puoltaa myös se, että Virrat alueena pysyy monipuolisena, eikä kaikkia työpaikkoja keskitetä keskustan alueelle. Ihmiset nauttivat luonnon rauhassa asumisesta ja monille se tarkoittaa hieman syrjäisempää asuinpaikkkaa. Kun lapset pääsevät kuitenkin lähelle kouluun, niin näillä seuduilla kasvaa onnellisia ihmisiä. Onnellinen ihminen on sellainen voimavara ja aarre, että sitä ei voida rahalla helposti mitata. Sen sijaan onneton ja katkera ihminen löytää tapoja tulla yhteiskunnalle kalliiksi.

Itselläni ei ole panosta tässä keskustelussa, sillä asun aivan keskustassa. Tästä huolimatta kannatan ehdottomasti kyläkoulujen säilyttämistä Virroilla. Virroille muuttavat sellaiset perheet jotka kaipaavat suomalaista maalaisidylliä ja rauhaa. Heille kyläkoulujen olemassaolo on ehdoton houkutin ja valtti. Ne ihmiset, jotka haluavat asua isoissa keskuksissa ja kaupungeissa tuskin suuntaavat Virroille.

Kouluverkkoselvitys

by Guest » Wed May 11, 2011 4:15 am

Virtain kouluverkkoselvitys julkaistiin eilen yleisötilaisuudessa. Tuota valtuutettujen peräämää arvokeskustelua olisi varmasti syytä käydä myös tällä areenalla.

Top